En toen, voelden we een knobbel in m’n borst…. Borstkanker.

Maart vorig jaar begon ik met Personal Body Plan. Ik sportte mijn hele leven al, leefde gezond, maar wou meer kennis vergaren over voeding, wat gerichter trainen, de puntjes op de i zetten. Dit is allemaal gelukt. Ik viel wat kilo’s af, werd strakker, maakte wat andere keuzes op het gebied van voeding en voelde me hartstikke fit.

Sanne 2

En toen, voelden we een knobbel in m’n borst…. Borstkanker. Op m’n 37ste, geen kanker in de familie, geen overgewicht, niet roken, zeer beperkt alcohol en m’n hele leven gesport… Zeker weten doe ik het nooit, maar we voelden de knobbel in m’n borst pas toen ik afgevallen was en daardoor een cupmaat kleiner kreeg.

Ik heb vaak te horen gekregen: “wat erg/bizar dat jij kanker krijgt terwijl je zo gezond leeft”. Ja, erg was het sowieso wel. Maar ik heb dit nooit zo bekeken. Ik heb juist altijd gedacht: “wat ben ik blij dat als ik dan toch kanker moet krijgen, ik dit krijg terwijl ik super fit ben”.

Toen ik het behandelplan kreeg dat ongeveer 15 maanden zou duren, had ik maar 1 doel: ondanks alles zo fit mogelijk blijven!! Hier heb ik veel voor gedaan en het heeft veel energie gekost. Het is zwaar om gedurende de 16 chemokuren, 2 operaties, 21 bestralingen, heel veel spuiten en medicatie te blijven sporten/bewegen.

Zeker als je zoals ik ook nog zelf het huishouden bleef doen, wekelijks naar m’n werk ging, leuke dingen bleef doen met de kinderen, me goed bleef houden voor het bezoek en probeerde een leuke partner te zijn… Dit lukte tot mijn grote frustratie en verdriet dan ook niet altijd.

Toch bleef ik het sporten en gezond eten (ook toen de smaak weg was door de chemo’s) voorop stellen. Ik had het gevoel dat dit heel belangrijk voor mij zou zijn. Klinkt misschien overdreven of obsessief, maar ik had heel erg het gevoel dat ik het zo moest doen en heb m’n gevoel gevolgd!

En het heeft mij enorm geholpen. Ik ben echt ziek geweest en heb heel veel pijn gehad. Maar ben toch ook redelijk fit gebleven tijdens alle behandelingen, m’n bloeduitslagen bleven goed, gewicht bleef stabiel, spierkracht bleef behouden, wonden heelden vlot en ik herstelde snel!

Daarnaast bood het fijne afleiding. Verder was het een groot voordeel dat ik m’n lichaam en grenzen al goed kende. Tijdens het sporten ben ik dan ook (op een enkele keer na) niet over grenzen gegaan.

Misschien heb ik makkelijk praten… ik sportte al en was fit voordat de behandelingen begonnen. Dat is absoluut waar. Ik kan me heel goed voorstellen dat als je nog niet sport, je dit waarschijnlijk ook niet gaat oppakken tijdens ziekte en zware trajecten.

Daarom pleit ik er ook voor om NU te beginnen met bewegen en een gezonde leefstijl. Je weet immers nooit of en wanneer je ziek wordt. Mocht het zo zijn, zorg dan niet dat je direct al op achterstand staat.

Ik weet heel goed dat een tumor niet verdwijnt door bewegen of door positief denken. En een gezonde levensstijl voorkomt kanker echt niet altijd. Je moet onwijs veel geluk hebben dat behandelingen aanslaan… En helaas hebben mensen soms zo’n ontzettende pech, ook die optimisten en sportievelingen…

Maar ik weet ook zeker dat Personal Body Plan mij in ieder geval geholpen heeft om dit traject zo goed mogelijk te doorstaan (en nog steeds helpt, want ik ben nog niet klaar), zowel fysiek als mentaal!

– Sanne

Sanne 1

Download het gratis e-book: "Word de beste versie van jezelf"